loading...
.

A 65 éves szegedi nyugdíjas igazi világcsavargó, 2006-ban bejárta autóval Portugáliát, gyalog az El Caminót, majd 2011-ben kerékpárral Skandináviát, 2013-ban pedig Izlandot.

A szegedi férfi Naxosz szigetén egy kis falu, Agia Anna mellett táborozott le még 2014 októberében. Azóta is ott él, kisebb megszakításokkal.

“Hét hónap után idén április végén hazamentem Szegedre, de már egy hónap után nagyon kívánkoztam vissza. Szeptember elseje óta megint itt élek” – mondta az egykori mozdonyvezető, aki 37 évesen lett rokkant, többször műtötték a gerincét. A nyugdíját alkalmi munkákból származó jövedelemmel egészítette ki, volt di­vatáru-üzletkötő, hírlapfutár, lángos­sütő, szállodai recepciós, vagyonőr és piaci árus.

Böde Lászlónak kicsit több mint 200 euro, kb olyan hetvenezer forint a nyugdíja. Elmondása szerint nincs rezsije, az életbiztosítás levonása után kétszáz kb 200 euró, mintegy 63 ezer forint marad minden hónapban a számláján.
Többet költhet
– Ugyanúgy vásárolok kártyával a városi szupermarketben, mint Szegeden. Itt azonban többet költhetek, mert nincs rezsim. A használati vizet a falu vízrendszeréből, a parti zuhanyozóból hordom. Az elektromosságot a magammal hozott napelemek termelik, mindennap főzök magamnak ebédet, a tüzelőanyag korlátlanul és ingyen van – mondta a szegedi nyugdíjas, aki hetente egyszer bebiciklizik Naxos Citybe bevásárolni.

És igen .. László, mint mondtuk körülbelül havi kétszáz euróból tengeti itt életét Naxosz szigetén. Mondjuk nem tudjuk, mihez kezd, ha egy szerette hirtelen betegsége miatt hipp-hopp Szegeden kellene teremnie. Vagy azt sem, mit tesz, ha neki lesz szüksége orvosra? A havi hétezer forintba kerülő életbiztosítása aligha fedez minden költséget..

De! László nem csak barátokat, rokonokat és biztonságot hagyott itt! Saját bevallása szerint boldog, kiegyensúlyozott. Itt hagyta a ködöt és a szmogot. A téli fagyokat, a zsúfolt strandokat. Vitákat és veszekedéseket. Hazug híradókat és önjelölt igazságbajnokokat.

loading...